M. Ziya Kalkavan

Denizcilik camiamızın unutulmaz ve vazgeçilmez lideri olarak kabul edilen M. Ziya KALKAVAN 1911 yılında Rize İyidere nahiyesinin Kalkavan Köyü'nde doğdu. Bulunduğu bölgenin hayat şartlarının zorlukları içinde gençlik yıllarını geçiren M. Ziya KALKAVAN 1949 yılında İskenderun'a gitti ve yerleşti. Armatörlük, Gemi işletmeciliği yanında Acentelik konusunda da faaliyet gösterdi.

1955 yılında İstanbul'a gelerek kardeşleri olan Fevzi ve Halis KALKAVAN'ı da yanına alıp, M.Ziya KALKAVAN Kolektif Şirketi Merkezini İstanbul'a nakletti, İskenderun şube olarak kaldı ve Karaköy Mocan Han'da Armatörlük dalında çalışmalarına devam etti. Daha sonra, 1972 yılında da aynı ortaklarla Kalkavan Denizcilik ve Ticaret'i kurdu. İş hayatında gösterdiği cesaret ve olumlu atılımları ile denizcilik camiasında ön planda yer aldı ve liderlik konumuna geldi. Sosyal faaliyetleri M. Ziya Kalkavan'ın yaşamında daima aktif ve unutulmayacak ölçüde güzel hatıralarla dolu geçmiştir.

Kronoloji

• 1956

1956 yılında Türk Armatörler Birliği Başkanlığına geçti ve aynı zamanda Birliğe bağlı S.S. Gemi Armatörleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yönetiminde bulunup, hayatı boyunca başkanlıkta kaldı ve aktif çalışmalara iştirak etti.

• 1959 ve 1965

1959 ye 1965 yıllarında iki dönem Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanlığı yaptı. Çamlıca Kulübü, Sipahi Ocağı Kulübü, Büyük Kulüp, Anadolu Kulübü üyesi olarak faaliyet gösterdi.

Rize Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı kurulcuları arasında yer aldı ye ilk başkanlık görevini üstlendi.

İstanbul Ticaret Odası Deniz Meslek Komisyon Başkanlığını deruhte etti.

• 1982

1982 yılında Deniz Ticaret Odası Kurucu Meclisinde yer aldı.

• 1984

1984 yılında Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığına seçildi ve bu görevi yaşamı boyunca devam etti.

• 1988- 1989

Mayıs 1988- Mayıs 1989 döneminde TOBB Genel Kurul Bakanlığını üstlendi.

M. Ziya KALKAVAN 9 Haziran 1992 günü aramızdan ayrıldı. Denizciliğe yapmış olduğu hizmetlere karşı, şükran borcu olarak, ülkemizde ilk defa bir sivil şahıs için, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bandosu eşliğinde, Deniz Ticaret Odası'nda yapılan tören ile defnedildi.

Vefatından sonra Sayın Köksal TOPTAN'ın Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde ve 1992 yılında, Ortaköy'deki Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'ne ZİYA KALKAVAN adı verildi. Koyu milliyetçi, kararlı ye hükmedici yapıya sahip bir lider olarak, gelecek nesillere örnek oldu, mesajlar verdi.

Tartışılmaz ölçüde, doğmuş olduğu Rize'nin hayranı idi. Ömrü boyunca memleketine dost ve komşularına yardımı vazife olarak kabul etti.

Fevkalade geniş bir çevreye sahip olmasına rağmen, siyasete hiçbir zaman ön planda görünme amacıyla sıcak bakmadı. Ülkenin menfaatlerine düşecek uygun ve müspet görüşte olan insanlarla dertlerini paylaştı, yardımcı olmaya çalıştı.

En büyük amacı ülkede Denizcilik Bakanlığı'nın kurulabilmesi idi. Ancak, başta yakın dostu Başbakan ve daha sonra 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL olmak üzere, üst düzeyde lider ve yetkililerden zaman zaman olumlu cevaplar almasına rağmen, bu büyük arzusu gerçekleşemedi. Yaşamının son günlerinde dahi bu hasret içinde dert yanar ve gelecek nesillere örnek olmak üzere tavsiyelerde bulunurdu.

M. Ziya KALKAVAN'ı, biz denizciliğin temsilcileri olarak, asla unutmayacağız.

Rize Kültür ye Sosyal Yardimlaşma Vakfı'nın Büyükdere'deki lokalinin bahçesinde merhumun bir Büst'ü bulunmakta ve Büst'ün altında, Ziya KALKAVAN dönemini tüm ayrıntıları ile yaşamış olan yakın dostu ADİL GÖKSU, kendisini tanıma yönünde şu mısralarla dikkatimizi çekmektedir.

Bırakmış olduğu eserler tüm imkânları ile yaşatılacak ve Denizcilik camiası ilelebet kendisine minnettar kalacaktır!