Eski Gemi Adamı Cüzdanı'nın 60 Sayfalık Yeni Tip Gemi Adamı Cüzdanı Olarak Düzeltilmesi

Sirküler No: 52 - 19/02/2016

İlgi :  19.02.2016 Tarihli ve 51 No'lu Sirkülerin 3. Maddesindeki 48 Sayfalık Eski Gemi Adamı Cüzdanı'nın 60 Sayfalık Yeni Tip Gemi Adamı Cüzdanı Olarak Düzeltilmesi

İMEAK Deniz Ticaret Odasının;

1. Gemi Adamı cüzdanı Türkiye karasuları dışına taşıma yapan araçların memur ve mürettabatına verilen vesikalar başlığını taşıyan 5682 sayılı Kanunun 20. maddesine göre çıkarılmaktadır.

2. 12.11.2007 tarihinden itibaren ülkemizin de taraf olduğu ILO Sözleşmesi çerçevesinde pasaportlara öngörülen standartlarda güvenlik özelliklerine sahip, makinede okunabilir yeni gemi adamı cüzdanlarının kullanımına geçilmiş ve son olarak da STCW 2010 Manila değişiklerine göre söz konusu cüzdanlarda bazı değişiklikler öngörülmüştür.

3. Son dönemde Rusya Federasyonu Limanlarına uğrayan gemilerimizde 60 sayfalık yeni tip cüzdanı olan gemi adamlarına Liman çıkış izni verilmediği bildirilmiştir.

4. Bu kapsamda 48 sayfalık cüzdanın hala geçerliliğinin olduğunu belirten Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nden alınmış yazı, bu tip durumla karşılaşan üyelerimiz tarafından kullanılması maksadıyla EK'te gönderilmiştir.

konulu sirkülerleri EK'lerde sunulmuştur.

Bilgilerinize arz ederim

EK: T.C. UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nden Alınmış Yazı-1 Sayfa (İngilizce) PDF