Hacı İsmail Kaptanoğlu

Hacı İsmail Kaptanoglu

Kaptanoğlu Denizcilik Grubu’nun kurucusu olan rahmetli Hacı İsmail Kaptanoğlu aynı zamanda Çağdaş Türk Denizcilik Tarihini yazan isimlerden birisidir.

İsmail Kaptanoğlu, 20.Yüzyılın ilk çeyreğinde, Karadeniz’in doğu sahillerinde takasıyla Poti ve Batum ile Trabzon arasında soğan patates götürüp, gazyağı şeker ve un getiren Rize’nin Çayeli (Mapavri) kazasına bağlı Limanköy’lü Mehmet Kaptanoğlu’nun beş erkek evladından birisi olarak 1913 yılında doğmuştur. Birinci Dünya Savaşından sonra bölgede yaşam koşullarının iyice ağırlaşması üzerine, baba Mehmet Kaptanoğlu çocuklarını ekmeğin peşinde İstanbul’ yollamıştır. Kaptanoğlu ailesinin fertlerine Allah yapısal olarak cesaret ve güç vermiştir. Uzun boylu dirençli insanlardır. Artık İsmail Kaptanoğlu ve kardeşleri guletleriyle İstanbul ve Mürefte Şarköy arasında üzüm taşımaktadırlar. İstanbul’da Karaköy’deki Selanik Kahvesi ofisleridir. 2. Dünya Harbi sonrasında kardeşler kendi işlerinin başlarına geçmenin zamanının geldiğine inanmaktadırlar. Ve artık her kardeş, ellerindeki filoyu paylaşarak kendi şirketlerini kurmuşlardır. Nil gemisi İsmail Kaptanoğlu’na kalmıştır. 1954 yılında 550 tonluk İsmail Kaptanoğlu gemisine, 1962 yılında ise meşhur Nusret Mayın gemisini alarak 600 tonluk başka bir gemiye sahip olunmuştur. İsmail Kaptanoğlu bir yandan Hacı İsmail Kaptanoğlu müessesesinin sağlam temellerini atarken öte yandan da Türk denizcilik sektörünün önderlerinden birisi olarak bu sektördeki sivil toplum örgütlerinin kuruluşuna da öncülük etmiştir. Gemi Armatörleri Kooperatifi’nin ve de Türk Armatörler Birliği’nin kurucularından olan Hacı İsmail Kaptanoğlu vefatına kadar da Gemi Armatörleri Kooperatifi’nin başkanlığını sürdürmüştür. 1986 Yılında vefat eden Hacı İsmail Kaptanoğlu, Karadeniz insanına özgü sert gözüken karakterinin arkasındaki yufka yüreğiyle dostluklarına büyük önem veren, çalışanlarının her şeyi ile ilgilenmeyi görev bilen, işyle meşguliyetini asla aksatmayan, sosyal yaşamın gereklerini yerine getirmeye özen gösteren, ailesini yaşamının birinci önceliği kabul eden kişiliğiyle Türk Denizcilik aleminin mümtaz simalarından birisi olarak tarihteki yerini almıştır. Eşi rahmetli Sabahat Kaptanoğlu ile sürdürdüğü uzun ve mutlu birlikteliğinden sonra evlatları Engin, Gündüz, Cengiz ve Eser ile torunları, torunlarının çocukları O’na layık olmanın büyük sorumluluğu ile yaşam mücadelelerini sürdürmektedirler.

Hacı İsmail Kaptanoglu